kansielokuvatryhmapalautearkistoarkistolyhytelokuvia

Tekohengitystä

Vain pienehkö hetki sitten uusi parisuhdelaki hyväksyttiin eduskunnassa niukalla enemmistöllä. Luonnollinen jatko aiheesta käydylle keskustelulle on ollut adoptio-oikeus -kortin esille nostaminen. Konservatiivien kauhistellessa sateenkaariperheissä kasvavien lasten tulevaisuutta on IAT julkistanut uuden ihmissuhdelyhytelokuvansa - Tekohengitystä - onnellisen heteroperheen isän "salatusta elämästä".

Tekohengityksessä tyttärensä iloisen kantrin tahdittamana päiväkodista noutava aviomies paljastuu lipeväksi siaksi, joka valehdeltuaan tyttärensä kävelemään metsätien ja lenkkipolun kautta kotiin kaahailee itse hakemaan uuden naisystävänsä romanttiselle iltapäiväkävelylle. Isän ja tämän ystävättären autolla hurjastelu ei kuitenkaan ennakko-odotusten mukaisesti päätykään tyttären päälleajamiseen, vaan yllättäen nämä ilmestyvät onnellisesti, vaikkakin vastoin loogisia odotuksia kävelemään isän kotiseuden lenkkipolulle. "Yllättäen" kävelyretken rauha sitten järkkyy ja pian rymistellään piiloon iloisen pianosoolon tahdittamana.

Päinvastoin kuin Ihmiskunnan ainoan toivon edellinen elokuva Kaikki on hyvin, jonka julkistamista edelsi pitkä julkinen tuotantoprosessi, Tekohengitystä ilmestyi lähes varkain ja verrattain nopeasti edellisen elokuvan julkistuksen jälkeen. Kuten Tekohengityksen tuotannosta julkaistusta dokumenttimateriaalista käy ilmi, Tekhengitys on myös oikeasti tehty nopeasti. Vaihtelu virkistänee. Uskaltanen kuitenkin (jälkiviisaana?) väittää, että tämä tuotantotapa myös heijastuu elokuvasta ainakin pienoisena kiirenä ja viimeistelyn puutteena.

Viimeisimmät IAT:n elokuvista ovat yltäneet tekniseltä tasoltaan jo harrastelijaryhmien tuotoksiksi korkealle. Tekohengityksessäkin ainakin tekniikka pelaa. Useamman katselukerran jälkeen mieleen tarttui vain muutamia teknisiä hiomista vaativia yksityiskohtia. Autokuvauksissa autoa kuljettavan isän pää ja etenkin sen yläosa jää ajoittain hämärään ellei jopa pimeyteen. Lisäksi leikkaus nytkähtää parissa yhteenliimatussa peräkkäisessä kohtauksessa: Ensimmäisen kerran isän laittaessa tyttärelleen turvavyötä. Toisen kerran äidin sanoessa viimeiset vuorosanansa Annalle.

Pienet mahdollisesti jo kiireisestä kuvausaikataulusta johtuvat töksähdykset toteutuksessa ovat kuitenkin nopeasti anteeksiannetut, kun Tekohengitystä -elokuvan perimmäiset ongelmat lienevät kuitenkin itse juonenkäänteissä ja niiden toteutuksessa. Elokuva kun ei oikein osaa päättää onko se saippuaa, dokumentaarista, draamaa vaiko komediaa. Toisaalta elokuvassa toteutuva kohtauksittain tapahtuva tyylinvaihtelu voi toki omalla tavallaan olla taiteellista, mutta ainakin minun henkilökohtaista katseluelämystäni tämä rikkonaisuus häiritsi. Toisaalta elokuvan määrittäminen komediaksi voisi antaa paljon anteeksi.

Alun kantrin sävyttämä kohtaus voisi onnellisuudessaan olla vaikkapa automainoksesta. Ajan kulumisesta kertovan pimennyksen jälkeen seuraa realistinen kuvaus automatkasta, jossa isä on ostanut tyttärelle ajankuluksi karkkipussin ja omien ajatuksiensa ollessa kaukana poissa yrittää ylläpitää näennäistä keskustelua. Sitten kuitenkin tapahtuu jotain absurdia, kun "kiireeseen" vedoten isä jättää yllättäen tyttärensä tienvarteen jatkamaan tuntemattoman pituiseksi jäävää kotimatkaansa kävellen. Katsoja voisi vieläpä luulla, ettei tytär olekaan menossa kotiin, vaan metsäautotielle seikkailemaan.

Kuva vaihtuu takaisin autoon ja musiikki muuttuu meneväksi popiksi. Nyt vietetään hetki menevässä road-moviessa. Pian kuitenkin jo kompuroidaan kuin Speden muistoa kunnioittavassa komediassa hilpeän pianosoolon tahdittamana piiloon ei-toivottua tulevaisuuta. Ennen elokuvan komediseksi "lipsahdukseksi" tulkittavaa loppua ehditään vielä vierailla hetki huomattavasti dramaattisemmissakin merkeissä.

Toteutuksen mahdollisesta rikkonaisuudesta huolimatta Tekohengitystä -elokuvassa on toki hyvääkin. Näyttelijäpuolella tavataan niin uusia kasvoja kuin vanhoja tuttuja. Tekohengitystä-elokuvassa taitaa olla IAT:n elokuvien nuorin lapsipäärooli tytärtä onnistuneesti näyttelevällä Suvi Heinosella. Isää esittää veikeällä tyylillään tuoreesta Kaikki on hyvin elokuvasta tuttu Mikko Rokka. Valitettavasti näin nopeasta "comebackistä" johtuen Rokan esitystä tulee väistämättä tulkittua hänen Kaikki on hyvin -elokuvan koomisen virkamieshahmon varjossa. Tyttöystävän ja äidin roolit vaikuttavat hieman stereotyyppeiltä, mutta siitä huolimatta niistä kunnialla selviävät Sokerissa tähtisuorituksensa tehnyt Susanna Tikkanen ja uutena kasvona äitinä Minna Ranki.

IAT on ilmeisesti tunnustellut elokuvamusiikkia vaihteeksi hieman omien vanhojen piirien ulkopuolelta, mikä välittömästi saa elokuvan tuntumaan joltain uudelta. Etenkin ensimmäisten kohtausten kantri-tausta saa sisäisen auringon paistamaan ja kaikesta huolimatta yrittää asennoida positiivisesti tulevaa kohtaan. Toisaalta, koska koko lopun elokuvaa lopputekstejä myöten taustalla hypähtelee elokuvan poppiskappale, jää alun kantriosuus niin musiikkityyliltään kuin muutenkin onnellisuudellaan leijailemaan muuten erityylisessä elokuvassa irralleen.

Enimmäkseen IAT:n elokuvat ovatkin olleet taiteelliseksi tarkoitettuja elämän pieniä suuria asioita pyöritteleviä ihmissuhdetarinoita. Tekohengitystä-elokuvakin on ihmissuhdetarina, mutta koska elokuvan tyyli hyppelee varsin jyrkästikin draamasta komediaan, eikä juonen eteneminenkään aina tunnu maalaisjärjellä järin loogiselta, on henkilöhahmoihinkin vaikea samaistua ja itse elokuvaa vaikea hahmottaa kokonaisuutena. Oliko isä todella tyhmä sika ja kaikki oli vain sattumaa, vai oliko isä kenties sikaakin kieroutuneempi ja minuuttiaikataululla suunnitellut kaiken?

Asko Soukka
asko.soukka@iki.fi http://www.iki.fi/asko.soukka/









Katsomo









Tietoa elokuvasta
Lisää arvosteluja




(C) Ismo Kiesiläinen, Ihmiskunnan ainoa toivo 2002