Pieni mediakasvatusportaali. Kuva: Jessica KoivistoinenMedia on osa arkipäivää. Välillä se ilahduttaa, rikastuttaa ja rakentaa, välillä se turhauttaa ja tuhoaakin. Media on tullut myös päiväkotiin, kouluun ja nuorisotaloihin: ikkunanraoista, internet-piuhoja pitkin ja lasten taskuissa.

Media ei usein ole sellainen kuin toivoisimme, mutta aina se on sellainen, millaiseksi sen teemme. Media ja siihen kietoutunut maailma pitää ottaa haltuun. Jotta voisi olla täysivaltainen kansalainen, ei voi olla vain median kuluttaja – emmehän ole maailmassakaan vain kuluttajia vaan tasavertaisia tallaajia. Yhdessä voimme tehdä audiovisuaalisesta kulttuurista yhtä rikkaan kuin kirjallinen kulttuurimme on ollut.

Olen kerännyt tälle sivulle sellaisia mediakasvatukseen liittyviä materiaaleja ja ajatuksia, joiden synnyttämisessä olen itse ollut mukana. Oppimateriaaleja saa vapaasti käyttää ja levittää oheisen CC-lisenssin mukaisesti, ellei niissä toisin mainita.

Creative Commons License Jos haluat kysyä tai kommentoida, tai haluat minut kouluttamaan, löydät yhteystietoni kotisivuiltani.oppimateriaalia

Kamerakynän pedagogiikka
Kuvaamalla voi tutkia ja jäsentää maailmaa, ilmaista ajatuksia, jakaa tietoa ja vuorovaikuttaa. Uusi käsikirja esittelee menetelmän videokameran käyttämiseen kynän kaltaisena monipuolisena ja helppona oppimisen välineenä.


Elokuvan kolme perusasiaa
kertoo yksinkertaisesti ja havainnollisesti, miten elokuva toimii.


Käsikirjoituskortit (pdf)
joiden avulla on helppo suunnitella dokumenttielokuva, videomielipidekirjoitus tai muu asiapohjainen video. Korttien avulla oppilaiden työskentelyn ohjaaminen on opettajalle helppoa. Käyttöohjeet mukana!


Videomielipidekirjoitus (pdf)
Työpajassa tehdään videomielipidekirjoituksia, joilla pyritään vaikuttamaan koulun asioihin. Tavoitteena on oppia ilmaisemaan ja perustelemaan omia mielipiteitä julkisessa keskustelussa, jossa videokuva on nykyään tärkeä väline. Työpajan tarkoituksena on korostaa sitä, että oppilaat ovat keskeinen osa kouluyhteisöä ja heidän mielipiteillään ja havainnoillaan on merkitystä.


Täydellinen ihminen (pdf)
Työpajassa tehdään lyhytelokuva, joka esittelee täydellisen ihmisen. Tavoitteena on herättää kysymyksiä siitä, kuka kulttuurissamme sanelee ulkonäköihanteet ja oikeat tavat olla. Työpajassa syntyvissä videoissa jokainen oppilas on itse määrittelemällään tavalla "Täydellinen ihminen", mutta parityöskentelyn kautta hahmottuu myös, että mediateksti – tässä tapauksessa video – on aina tekijöidensä summa, eikä kaikkiin muuttujiin voi aina itse vaikuttaa.


Uteliaammin, rohkeammin, hauskemmin!
on yhdessä Anniina Lundvallin kanssa toimittamani kokoelma työmenetelmiä, jotka kutsuvat muuttamaan mediaa ja maailmaa. Harjoituksissa opitaan toimittajan työtä: ajattelemista, havainnointia, haastattelemista, kirjoittamista ja kuvaamista. Samalla tutustutaan ryhmän jäseniin ja tehdään päätöksiä yhdessä.


Matkaopas toimittamiseen
Kollegani Elisa Miininin kirjoittama opas on tarkoitettu matkansa alussa oleville toimittajille, jotka haluvat muuttaa maailmaa ja kysyä yhä uudestaan: "Miksi?". PDF-tiedosto.ajatuksia ja muuta asiaa

Kamera & kynä. Kirjallisia merkintöjä audiovisuaalisesta kulttuurista
Blogissani pohdin mediailmiöitä, työtäni ja elokuvaa.lyhytelokuvia


Lyhytelokuvia
Ihmiskunnan ainoa toivo -ryhmän kanssa tekemäni parikymmentä lyhytelokuvaa ovat katsottavissa netissä. Kaikkia elokuvia ja niihin liittyviä näin tehtiin -materiaaleja saa käyttää vapaasti opetuksessa. Elokuvat sopivat eri ikäisille alaluokilta aikuisiin.


Nuorten ryhmä, joka tuo nuorten äänen kuuluviin valtamediassa tekemällä lehti- ja tv-juttuja. Työpaikkani.

Nuorten Ääni -toimitus


31.7.2017 Ismo Kiesiläinen