Ohjaajalta

Marja Mikkosen lyhytelokuva 99 vuotta elämästäni (2004) kertoo osaksi toden, osaksi kuvitellun tarinan ohjaajansa elämästä. Jokainen vuosi syntymästä kuolemaan käydään läpi pikakelauksella tärkeimpien tapahtumien ja henkilöiden kautta. Elokuva esittelee yhden elämän, mutta samalla se kertoo, millaisessa maailmassa me elämme.

Kun näin elokuvan tuoreeltaan Kettupäivät-festivaaleilla vuonna 2004, mieleeni jäi juuri tuo kysymys: Millaisessa maailmassa me elämme? Miten sitä voisi tutkia? Sain ajatuksen dokumenttielokuvasta, joka esittelee maailman, jonka juuri tänään syntyvä lapsi näkee synnytyshuoneen ikkunasta.

Dokumentaarin sijaan aloin työstää aiheesta ehdotusta Yleisradion lastenohjelmille. Tekisin sarjan lyhyitä elokuvia, joissa kaksi lasta seikkailee aikuisten rakentamassa maailmassa. Kun ehdotukseni, kahdeksasta 10 minuutin jaksosta koostuva Maailman ääreen oli valmis, sain lopulta vastauksen: "Aihe on liian yhteiskunnallinen. 70-luvulla tämä olisi ehkä sopinut."

Suunnitelma jäi fragmentiksi kovalevylle ja unohtui sinne.

Kunnes eräänä aamuna, joskus loppusyksystä 2009, minulle tuli vahva tunne, että Maailman ääreen on tehtävä nyt. Ja koska kukaan muu ei sitä tekisi, olisi ryhdyttävä toimeen itse. Turhaan ei elokuvaryhmämme nimi ole Ihmiskunnan ainoa toivo!

Varsinaisen käsikirjoituksen kirjoitin keväällä 2010 viisaan ryhmämme inspiroivalla avustuksella.

UUTISIA | ELOKUVASTA | TEKEMISESTÄ
LISÄMATERIAALI | PRESSI | YHTEYSTIEDOT
seikkailu katso katso kuvia musiikkia näyttelijät tekijät tukijat

(C) Ismo Kiesiläinen, Ihmiskunnan ainoa toivo 2011