Tarvittava tekniikka

Kuvaamiseen tarvitaan vain yksinkertainen videokamera. Sen teknisellä laadulla ei ole oppimisen kannalta varsinaisesti mitään merkitystä: riittää, että se toimii. Oppilaiden ei tarvitse osata tehdä kuvaan säätöjä, sillä kameroiden automatiikka on aivan riittävää. Tarpeelliset toimenpiteet ovat virran kytkeminen, nauhan asettaminen kameraan, kuvauksen käynnistäminen ja samat toisin päin. Lisäksi kannattaa tutustua zoom-painikkeisiin, joilla kuvaa voi laajentaa tai tiivistää. Näiden lisäksi kameroissa saattaa olla toki erilaisia nappuloita, joita painelemalla tapahtuu odottamattomia asioita. Todennäköisesti ne eivät ole vaarallisia.

Videokameroissa on mikrofoni, joka on automaattisesti päällä. Se kuitenkin tallentaa ääniä selkeästi vain melko läheltä. Äänekkäässä ympäristössä oppilaiden puhe ei välttämättä erotu nauhalta. Useimmissa tehtävissä tämä ei ole ongelma, sillä tarkoitus on keskittyä kuvaan. Jos ääntä kuitenkin ehdottomasti tarvitaan, pitää puhumisen tapahtua melko lähellä kameraa. Jos kameraan saa liitettyä mikrofonin ja sellainen on koulussa käytettävissä, sitä voidaan valikoiduissa tehtävissä käyttää. Esimerkiksi haastattelussa käsimikrofoni se on erinomainen apuväline, josta oppilaat pitävät. Toisaalta se voi aiheuttaa odottamattomia ongelmia: mikrofoni saattaa unohtua pois päältä, liittimet rahisevat ja tuuli kohisee.

Videoiden katsomista varten videokamera pitää liittää (kameran mukana tulevalla johdolla) televisioon tai videotykkiin ja kääntää kameran kytkin katselutilaan. Kun on saatu selville, miten se onnistuu, voivat oppilaat hoitaa liittämisen ja kameran käyttämisen aina itse.

<< Videoiden katselu | Esimerkkitehtäviä >>

Palaa alkuun

1.4.2006, Ismo Kiesiläinen